Amuse hapjes zijn kleine hapjes die er vaak alleen maar toe dienen om te serveren voorafgaand aan een gerecht.

Amuses op een lepelVaak worden die amuse hapjes op lepel aangeboden. Dat komt omdat amuse hapjes zelf niet moeten verzadigen, maar de smaakpapillen op scherp moeten stellen zodat de hoofdmaaltijd extra lekker smaakt.

Daarom moeten amuse hapjes klein zijn en worden amuse hapjes vaak op lepel geserveerd. De smaak van tequila is bijvoorbeeld beter wanneer je eerst in een zure citroen bijt. Zelfs de duurste tequila’s worden zo gedronken – het hoort er gewoon bij!

Maar daarvoor is het niet nodig een hele mand vol zure citroenen op te eten; het gaat om de smaak van de tequilla!

En zo is citroen dus eigenlijk ook amuse. Een beetje citroensap aanbieden in de vorm van amuse hapjes op lepel is dus helemaal niet gek bij verschillende gerechten. Een ander simpel voorbeeld uit andere voorbeelden van amuse hapjes op lepel is een aardbei op een lepel voor Champagne. De smaak van champagne wordt daardoor niet beter of slechter, maar je tong is dan beter in staat om de smaak van Champagne tot zich te nemen.

Amuse hapjes op lepel serveren kan als een ware kunst van de kok worden gezien, omdat amuse hapjes op lepel vaak mooi worden versierd.